Wednesday, 13 March 2013

Langkah Untuk Memantapkan Iman


سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِUntuk memantapkan iman dan taqwa beberapa langkah berikut perlu diusahakan:

 Belajar hal agama dan memahami aqidah Islamyang benar, baik tentang kimanan ataupun syariat serta mengamalkannya. Kemantapan aqidah merupakan sumber kaimanan

 Memahami dengan yakin konsep takdir menurut syariat Islam. Jika kita faham segala kenikmatandan rezeki ketentuan Allah s.w.t., mereka tentu tidak cemburu kepada orang lain jika mereka tidak memperolehnya.

 Yakinlah bahawa semua nikmat yang diperoleh berasal daripada Allah s.w.t. dan Dia yang memberikan kepada seseorang sesuai dengan hikmah yang diinginkan-Nya. Ingatlah, boleh jadi kenikmatan yang Allah s.w.t. berikan kepada orang lain itu tidak sesuai dengan kita.

 Mengamalkan seluruh syariat Islam tanpa banyak mempersoalkan itu dan ini.

 Berusaha memenuhi hak-hak saudaranya sesama muslim dan mencari teman yang boleh mengingatkan kesalahannya.

 Bersyukur terhadap nikmat yang dianugerahkan kepadanya kerana Allah s.w.t. suka kepada orang yang mempunyai sifat qanaah. Sifat inilah yang akan membawa seorang pada taqwa.

Cabaran umat Islam pada akhir zaman ini amat besar. Pelbagai dugaan iman ditempuhi dan setiap umat Islam perlu meningkatkan iman dan ihsan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...